Ga naar de inhoud

Stof tot nadenken bij muziek over situatie Gaza

De gebeurtenissen in Gaza laat de muziekwereld niet onberoerd en dat is het afgelopen half jaar te merken geweest, waarbij onder meer Schooier tijdens de Rob Acda Award al om heeft gevraagd. Vrij recent heeft ook Amnesty International een bericht op hun website gezet, waar aandacht wordt gevraagd over het lot van de gijzelaars door Hamas. Belangrijk in dit artikel is dat de internationale mensenrechtenorganisatie vraagt om een onmiddellijk ‘staakt het vuren’. Wel blijft het een complex vraagstuk omdat er een historisch perspectief aan vastzit en waar het huidige geweld in de regio Gaza er één is die voortkomt uit dit historisch perspectief en waar je menselijkerwijs ook je ogen niet voor kunt sluiten.

Stryder

In het licht van aandacht waar eerder Schooier om heeft gevraagd, is vrij recent de single van Stryder uitgekomen. De rapper woont in Rotterdam en is geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. De wreedheden tegenover zijn mensen in Gaza heeft er bij hem toe geleid om met een strijdbaar nummer te komen over de situatie waarin zijn volk in bevind. In Het Beroofde Land schetst Stryder het beeld van de actualiteit. In de videoclip (zie hieronder) reflecteert hij op de recente gebeurtenissen en het geweld in Gaza. Het Beroofde Land is een nummer waar de pijn die Stryder heeft over dit alles, bijna voelbaar is.

De single van Stryder op Spotify

Beneath The Stars

Hetzelfde doet ook Beneath The Stars met de song Music For Gaza en daarbij aandacht vraagt over het lot van de kinderen die lijden onder het geweld in Gaza. Beneath The Stars is een samenwerking waar bevriende musici een song en een music-video hebben gemaakt. Volgens drummer Ben Stuijvenberg van Days Of Sway (die betrokken zijn binnen de samenwerking) is het de bedoeling om een inzamelingsactie van de grond te krijgen en waar de opbrengsten gaan naar de Britse hulporganisatie Save the Children. De organisatie zet zich in voor de kinderen in nood in Gaza. ,,Binnenkort gaan we deze actie groot uitzetten. Het helpt enorm als er dan al enige donaties binnen zijn. Goed voorbeeld doet namelijk goed volgen”, zegt drummer Ben over de samenwerking.

De clip van Beneath The Stars om geld in te zamelen voor Save The Children
Delen via