Ga naar de inhoud

Melancholische Newland op ‘The Silent Language’

Alex Nieuwland oftewel Newland ziet het muzikale werk wat hij maakt echt als een ambacht en op zijn nieuwe album The Silent Language is dat niet anders. Het album zit vol met melancholie en het geluid is eigenlijk best donker. Het neigt bijna naar psychedelie. Newland mijmert, maar de manier waarop hij het doet op zijn nieuwe album is bijna meesterlijk.

Meeslepend

Meeslepend is The Silent Language ook, want Newland is in een aantal opzichten best persoonlijk. Het album past bij het einde van de zomer en aan het begin van de herfst. Op de single She Says en opener van het album staat Newlands eigen vrouw centraal, die hem nogal een spiegel voorhoudt. In een eerdere uitzending zegt Alex daar ook wat over. Morning Sun gaat over alles achter je te willen laten maar toch niet definitief afscheid te kunnen nemen. God’s Lost In Time heeft Newland zich laten inspireren door het nummer Dear God van XTC, met een twijfel twist op het eind.

De clip bij de single She Says

Hier en nu in eigen belevingswereld

Met Who heeft Newland het over in het hier en nu leven. Friday At Sundown beschrijft een letterlijke beschrijving van een borrel met vrienden. Iets wat later weer een gevoel van melancholie kan op leveren. Dat ieder mens een eigen belevingswereld heeft, wordt duidelijk Your Little World. De song duurt ook maar een minuut. De passie voor muziek, liefde en het leven klinkt door Solo In Stereo. Serieus klinkt de song Wasteland Waltz. Newland houdt nu zelf de mensen een spiegel voor, want het gaat over de puinhoop die heel veel mensen van alles en nog wat maken in de wereld.

Samenwerking met Else van der Greft

Newland schuwt de samenwerking niet en kijkt bij sommige songs ook wie erbij kan passen. Dat gebeurt op Trapped dat gaat over het opgesloten zitten in je eigen gevoelens. Voor deze song is ook Else van der Greft te horen. Else maakt zelf met The Meadow ook haar eigen muziek. Het titelnummer The Silent Language gaat ook over gevoelens en dan meer over dingen die niet in woorden zijn uit te drukken maar juist dan deze taal gebruiken.

Else van der Greft Foto: Buk Ekkers

Sterfelijkheid

Nadenken en stilstaan bij de eigen sterfelijkheid is een onderwerp wat weer wordt besproken op What A Day To Die. Op Whispers gebruikt Newland een motief die hij vaak toepast in zijn songs, zoals Beat The Clock. Het eindigt met het slaapliedje Goodnight. Je kunt dus zeggen dat Newland behoorlijk melancholisch klinkt. Dat heeft ook te maken met zijn stemgeluid, die hij goed weet te gebruiken bij de songs op dit album.

Het album The Silent Language van Newland op Spotify
Delen via