Ga naar de inhoud

Avontuurlijke Etan Huijs op ‘The Road And The Wilderness’

Voor Etan Huijs is zijn nieuwe album The Road And The Wilderness het meest avontuurlijke album wat hij tot nu toe heeft gemaakt. De titel van het nieuwe album doet daar recht aan, want het is een weg die Etan aflegt en tegelijkertijd is het ook uitzicht hebben op de wildernis langs en naast de weg. Of zoals Etan bij zichzelf afvraagt: ‘Zekerheid of een sprong in het diepe?’

Album vol met verhalen

,,Naast het feit dat ik een aantal jaren geleden voor die laatste optie koos door fulltime muzikant te worden, geldt dit ook op andere niveaus”, vertelt Etan in het persbericht wat hij bij de aankondiging van het album uit heeft laten gaan. Het is een album vol verhalen, zoals je dat van Etan ook bent gewend. Het sympathiek klinkende The Overachiever is daar een voorbeeld van. ,,Met elk nieuw album probeer je als artiest nieuwe horizonten te verkennen. Het maken van een nieuw album is ook zware arbeid. Pas als de allerlaatste hand eraan is gelegd kun je het laten rusten. Tot die tijd denk je na over elke nanoseconde die je opneemt”, zegt Etan over het album.

De clip bij The Overachiever

‘De weg naar deze nieuwe plaat was hobbelig’

Als muzikant en songwriter moet je jezelf uitdagen en dat doet Etan ook. ,,Eerlijk is eerlijk: de weg naar deze nieuwe plaat was hobbelig. Nog herstellende van een aantal karige jaren (ik zal het c-woord niet noemen), was dit eigenlijk niet het moment om aan het opnemen van een nieuw album te denken. Ook waren er flinke veranderingen binnen mijn band. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon; nieuwe songs kropen in mijn hoofd. Ze moesten eruit. Songs die hier en daar behoorlijk nieuw terrein verkenden. Meer elektrische gitaar. Meer gebouwd rondom het geluid van mijn band. De verhalen bleven. Dienden zich één voor één aan. Ik kon ze niet op de plank laten liggen. Deze songs moesten de wereld in. Dus koos ik voor de “wildernis”. Wéér de onzekerheid in. Om de plaat te financieren werd er een crowdfunding opgezet. Die verliep uiterst succesvol, waarna de opnames eindelijk konden beginnen!”, vertelt de songwriter uit Venray.

  1. Gesprek met Etan Huijs over het album The Road And The Wilderness in Alternative FM op 050924 Alternative FM 9:30

Niet Vastomlijnd

Het is juist dat wat The Road And The Wilderness zo interessant maakt, want echt vastomlijnd is het niet, maar het is toch onmiskenbaar Etan Huijs die op dit album geen moment harde songs maakt, dichtbij zichzelf blijft en toch verschillende stijlen laat horen. ,,Misschien omdat ik zelf veel in situaties zat waar ik moest kiezen tussen chaos en orde, zekerheid en onzekerheid, speelden veel songteksten zich af op die kruising”, zegt hij hierover.

Foto: Amara Photo’s

Comfortzone

Misschien daarom heeft Etan het besluit genomen, om wat meer uit zijn eigen comfortzone te komen. Een voorbeeld waar dat gebeurt is op The Tale Of Lonesome Billy. Het is de kracht van het album. ,,Het centrale thema voor de plaat bood zich aan; blijf je de geplaveide weg volgen of ga je de wildernis in? Een schrijfster, die van de wildernis naar de stad verhuisde, ontsnapt uit een beknellende relatie. Een twintiger die moet kiezen tussen de saaie zekerheid van het familiebedrijf of het spannende onbekende. Een ambitieus iemand die nét te veel bruggen heeft verbrand en aangekomen op diens droombestemming niemand meer heeft. Het zijn stuk voor stuk verhalen die de “weg en de wildernis” als thema hebben. Ik laat het concept van een overkoepelend genre gedurende een album volledig los”, zegt Etan.

Foto: Amara Photo’s

Avontuurlijke reis in de muzikale wildernis

Het album The Road And The Wilderness vertegenwoordigt zijn innerlijke wildernis. Het is een boeket aan stijlen. Van country naar bluesrock, van 70’s Westcoast pop naar jazz en verkennen in de marge van ook nog eens diverse andere stijlen. Wie het album afluistert herkent wel degelijk Etan Huijs er in terug en wel met de gedachte: ‘Wist niet dat hij dit ook kon’. ,,Elk nieuw album maak ik in eerste instantie voor mezelf. Deze stap op mijn pad was nodig. Half op de weg en half in de wildernis”, zegt Etan.

Delen via