Ga naar de inhoud

Meadowlake terug met ‘where the mountain meets the sea’

  • door

De Groningse indieband Meadowlake is weer terug en het nieuwe album where the mountain meets the sea dat de band uitbrengt, kent voor de band een unieke opname-ervaring. Het hagelnieuwe album heeft de band opgenomen in de gloednieuwe opnamestudio van Buck Meek (Big Thief) en zijn partner Germaine Dunes, gelegen in het prachtige Topanga, Californië. Deze bijzondere locatie, bekend om zijn serene natuur en muzikale geschiedenis, heeft de band een artistieke en inspirerende omgeving geboden om hun nieuwe muziek te creëren. Het resultaat is een album dat bol staat van energie, spontaniteit en de ware kern van de band.

(Bewerkt persbericht It’s All Happeing)

Twee weken lang

Twee weken lang brengt Meadowlake door in de gloednieuwe opnamestudio van Buck Meek met wie ze eerder via Instagram het contact leggen. De gitarist van Big Thief is op zoek naar bands om te werken in zijn nieuwe studio, en na het eerste contact klikt het meteen. Hiermee heeft Meadowlake een primeur in handen; zij zijn de eerste band die een volledig album heeft opgenomen bij Meek.

De single america die ook op het album staat

‘Met elkaar afgesproken dat we deze kans zo goed mogelijk wilden benutten

Over de voorbereiding van hun drie weken in Amerika is behoorlijk wat te vertellen. ,,Toen we er eenmaal zeker van waren dat we naar de studio van Buck Meek gingen om onze muziek op te nemen, hebben we met elkaar afgesproken dat we deze kans zo goed mogelijk wilden benutten”, vertelt de band over het begin van het opnameproces.

Sneltreinvaart

Voor Meadowlake betekent dat het voorbereidende werk voor where the mountain meets the sea in Nederland in sneltreinvaart moet gebeuren. ,,In een tijdsbestek van vier maanden moesten we besluiten welke nummers we zouden opnemen en deze ook nog eens heel goed leren spelen. We wilden niet alleen dat alles klopte, maar ook dat er een bepaalde urgentie in de nummers zou zitten”, zegt de Groningse band over de werkwijze.

Samenwerkingen

Na twee weken in Californië, rondt Meadowlake het album af in New York City in de studio met mix engineer Philip Weinrobe De engineer heeft eerder gewerkt met onder meer Adrianne Lenker, Leonard Cohen en Alanis Morissette. Als fans van veel albums die hij eerder had gemixt, is Meadowlake erg enthousiast om met hem samen te werken. Na het mixen is het tijd voor de mastering van het album, waar Meadowlake Heba Kadry inschakelt. Ook Kadry is geen onbekende, want hij heeft werken van Björk, Beach House, Slowdive en The Mars Volta onder zijn handen gehad.

Trio

Er is nog iets bijzonders aan where the mountain meets the sea. Het is het eerste album van Meadowlake als trio. De voorheen vijfkoppige band heeft daarvoor twee albums en een EP uitgebracht. Als de band de voorbereidingen treft voor het derde album, volgen er gesprekken waaruit blijkt dat de vijf bandleden niet langer op één lijn zitten. ,,Met de opname van het derde album voor de deur, was het een natuurlijk moment om eerlijk te zijn over onze visies en dromen voor de toekomst. Het was een beslissing die uiteindelijk voor ons allemaal goed voelde, hoewel het ook een beetje bitterzoet was vanwege de sterke band die we als vrienden onderling hebben”, zegt de band hierover.

De promo bij het album where the mountains meet the sea

Veranderingen in geluid

Het proces van de overgang naar een trio brengt ook veranderingen in het geluid van de band met zich mee. Met where the mountain meets the sea richt Meadowlake zich op een intiemer, minimalistischer geluid, dat meer gericht is op de kern van de nummers en minder op het massieve geluid dat de band voorheen creëerde.  Deze verschuiving is echter geen abrupte verandering, maar eerder een geleidelijke evolutie die al eerder is ingezet, op het moment dat Meadowlake nog uit vijf leden bestaat.

‘Het is interessant hoe organisch deze verandering aanvoelt’

,,Het is interessant hoe organisch deze verandering aanvoelt. Het past bij de manier waarop we altijd al muziek maakten. We zijn nooit bezig geweest met het vasthouden aan een specifiek genre, maar eerder met het creëren van iets dat we zelf mooi vinden. Soms is dat lastig, omdat mensen altijd geneigd zijn om labels op muziek te plakken, terwijl wij daar nooit bewust naar hebben gestreefd. Het is een boeiend proces om te zien hoe onze muziek evolueert, terwijl het skelet, de basis van onze sound, altijd hetzelfde blijft”, vertelt Meadowlake over de verschuiving in hun geluid.

Visie

De visie op het opnemen van muziek die Meek en Dunes hebben, is voor Meadowlake ook een andere aanpak dan ze eerder zijn gewend. In plaats van de gebruikelijke manier van instrument voor instrument opnemen, kiest Meadowlake er samen met Meek voor om alles gezamenlijk als band en in één keer live op te nemen. Dit brentt een speelsheid en dynamiek in het proces die ze nog niet eerder hebben ervaren. De filosofie achter deze methode is dat het samenspel en de interactie tussen de bandleden veel meer overbrengen dan alleen de muziek. Het zorgt voor een unieke, levendige energie die hoorbaar is in de nummers.

Creatieve bubbel

De prachtige omgeving van Topanga Canyon draagt ook bij aan de totstandkoming van where the mountain meets the sea. Met het mooie weer en de nabijheid van het strand voelt de band zich alsof ze in een creatieve bubbel zitten. Dit contrast met hun eerdere albums, die vaak in meerdere sessies zijn opgenomen, maakt een groot verschil. Nu werken ze dagen achtereen, volledig gefocust en ondergedompeld in hun muziek. Het opnameproces in Topanga is voor Meadowlake een onvergetelijke en transformerende ervaring. Het heeft hen niet alleen geholpen om geweldige muziek te maken, maar hen ook herinnerd aan de vreugde en het plezier van samen muziek maken.

Delen via