Bevrijdingspop Haarlem zit in zwaar weer nadat het kabinet vorig jaar heet besloten om nog maar één miljoen euro subsidie beschikbaar te stellen aan de verschillende bevrijdingsfestival in Nederland. Om die reden hebben de veertien organiserende bevrijdingsfestivals een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Vincent Karremans.
(Bron: NH Nieuws / Foto’s: Marcus van Dam)
Oplopende kosten
De kosten die de organiserende bevrijdingsfestivals maken zijn enorm opgelopen na de coronapandemie. Het slechte weer bij de editie van 2023 heeft ook niet echt meegeholpen voor het organiseren van de jaarlijkse festivals. Veel festivals draaien met verlies en om die reden heeft het kabinet vorig jaar besloten om één miljoen euro ter beschikking te stellen aan de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland.
Het nieuwe kabinet trekt die subsidie vanwege bezuinigingen weer in. Voor Bevrijdingspop Haarlem is dit heel slecht nieuws. ,,Zonder steun van het Rijk redden we het niet meer. We zijn afhankelijk van de baromzet op de dag zelf. Het organiseren van Bevrijdingspop Haarlem kost 1 miljoen per jaar en we draaien al jaren met verlies. Die subsidie is echt hard nodig”, zegt voorzitter Bernt Schneiders. Inmiddels praat hij hierover ook met de gemeente Haarlem, maar de voorzitter maakt duidelijk dat ‘het met de huidige middelen niet meer mogelijk is om het te kunnen organiseren’. ,,Het risico is te groot. Stel dat het op 5 mei slecht weer is. Dan komen er veel minder mensen en valt de omzet dus weg”, zegt de voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem.
Belangrijk om te blijven herdenken
De gemeente Haarlem draagt ongeveer vijf procent bij. Het gaat volgens een berekening dan gauw om een halve ton aan euro’s. Volgens Schneiders moet de bijdrage omhoog. ,,Eigenlijk is het een politieke vraag. Wat heeft Haarlem voor Bevrijdingspop over? We hebben ongeveer 200.000 euro nodig, bovenop het geld dat we nu al krijgen”, zegt Schneiders. De voorzitter en ook oud-burgemeester van Haarlem vindt het belangrijk om te blijven herdenken en de vrijheid te vieren. ,,Je moet ieder jaar stilstaan bij de waarde van vrijheid. Juist in deze tijd van oorlog om ons heen. Daar moet je juist de jongere generatie bij betrekken. Het zou toch te gek zijn als 5 mei straks een gewone dag is?”, vraagt hij zich af.
Lopen leuren om geld
Onlangs hebben de veertien organiserende bevrijdingsfestivals te horen gekregen dat het nieuwe kabinet de subsidie intrekt. Vrij snel daarop is daarop de brandbrief gevolgd, waar staatssecretaris Karremans zich over moet gaan buigen. Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat het fonds van een miljoen euro vorig jaar daadwerkelijk een eenmalige subsidie is geweest. ,,Het is pijnlijk dat we zo moeten lopen leuren om geld. Zeker als je kijkt naar alle andere festivals – ook in Haarlem – waar geen boodschap achter zit en waar wel veel geld naartoe gaat”, zucht Schneiders.