Na een bewogen periode waarin verlies, bezinning en een veranderende wereld centraal staan, keert The Covenant met hun negende album terug. Het album heeft als titel The Age of Rage. Dit nieuwe werk, dat op 21 maart 2025 is verschenen, staat voor de urgentie, melancholie en hoop die zowel de band als de tijdsgeest kenmerken.
(Bewerkt persbericht It’s All Happening)
Rauwe, urgente sound
The Covenant blijft trouw aan hun kenmerkende stijl: een rauwe, urgente sound waarin zowel de energie van hun thuisstad Amsterdam als de diepgang van persoonlijke en maatschappelijke thema’s doorklinken. Op The Age of Rage heeft deze sound een nieuwe laag gekregen. Het verlies van dierbaar bandlid, bassist en medeoprichter Peter Stap heeft een melancholische ondertoon aan de muziek toegevoegd. Dit komt sterk naar voren in nummers als Wait For Me en Bones, waarin de rouw voelbaar is. Tegelijkertijd blijft de band ook hun strijdlustige energie behouden, zoals te horen is in het titelnummer Age of Rage en de zelfspotvolle track Artisticus Narcisticus Het nummer Souls To Lose laat misschien wel het beste horen waar het album voor staat: een mix van melancholie, urgentie én een sprankje nieuwe hoop.

De wereld anno nu
De wereld anno nu vormt de rode draad in de teksten van het album. The Covenant legt de focus op de dualiteit van de huidige tijd: narcisme en boosheid, maar ook saamhorigheid en creativiteit. Deze thema’s worden vermengd met de persoonlijke verwerking van verlies, waardoor het album een diep persoonlijke laag krijgt.
Periode van bezinning
De totstandkoming van The Age of Rage is allesbehalve eenvoudig. Na de pandemie, waarin optredens stil komen te liggen, wordt de band opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Peter. Dat leidt tot een periode van bezinning: ,,Gaan we door? Hoe gaan we door?” Uiteindelijk pakt zanger Frank de basgitaar op om samen met Hans en Daniël de band nieuw leven in te blazen. Tijdens oefensessies ontstaan ideeën voor nummers, die uitgroeien tot de basis van het album.
“En weer door…”
Pas met de komst van nieuwe bassist Erol Erdogan krijgt het project zijn definitieve vorm. Erol speelt een groot deel van de baspartijen opnieuw in, terwijl enkele nummers – zoals Bones en Loophole (zie video hierboven) – nog de baslijnen ingespeeld door Peter bevatten. De band zelf mixt en produceert het album, terwijl Wessel Oltheten de mastering voor zijn rekening neemt. Hij heeft onder meer zijn diensten geleverd bij DeWolff.
Amsterdamse School
The Age of Rage heeft uniek artwork. Bij de aankoop van twee lijsten met zeven keer het artwork in verschillende kleuren welke de nummers illustreren, krijg je een QR-code naar de nieuwe muziek van The Covenant. Het artwork is geïnspireerd op een oude tegel uit een school in de Amsterdamse School-stijl van de jaren ’20.
Met The Age of Rage laat The Covenant zien dat ze, na bijna vier decennia, nog steeds relevant zijn. Hun muziek is een spiegel van een complexe wereld – een mix van rauwe energie, persoonlijke verhalen en Amsterdamse bravoure.
Beluister The Age Of Rage via Bandcamp.